DanskHjemmebioForum.dk

Dato og tid er tors aug 16, 2018 2:00

Alle tider er UTC+02:00
Skriv nyt emne  Svar på emne  [ 23 indlæg ]  Gå til side Foregående 1 2
Forfatter besked
Indlæg: ons mar 28, 2018 11:49 
Offline
Brugeravatar

Tilmeldt: lør sep 20, 2003 12:21
Indlæg: 4547
Geografisk sted: Østerbro
njhansen skrev:
Billede

:shock: Ingen film vil nogensinde kunne leve op til den plakat!

_________________
Min filmsamling


Top
   
Indlæg: fre mar 30, 2018 17:00 
Offline
Brugeravatar

Tilmeldt: lør apr 12, 2003 1:01
Indlæg: 12217
Geografisk sted: Miskatonic University
Steen T skrev:
njhansen skrev:
Billede

:shock: Ingen film vil nogensinde kunne leve op til den plakat!


Det kan den næsten - og den kommer snart på Blu-ray 8)

_________________
How does it feel to have a wacko for a son?

** Sete film 2014 / 2015 / 2016 / 2017 / 2018 **


Top
   
Indlæg: fre mar 30, 2018 17:02 
Offline
Brugeravatar

Tilmeldt: lør apr 12, 2003 1:01
Indlæg: 12217
Geografisk sted: Miskatonic University
Billede

The Dirty Dozen (Aldrich, 1967)

:starfull: :starfull: :starfull: :starfull: :starfull: :starfull:

Robert Aldrich, der står bag denne film, er nok en af de mere oversete instruktører fra Hollywood. Hans film spænder lige fra westerns til film noir over horror, og selvom han nok er mest kendt som en macho-instruktør, så nåede han også, før sin død, at lave et af hovedværkerne i to af de største og mest berygtede kvindelige skuespilleres karrierer: What Ever Happened to Baby Jane? med Bette Davis og Joan Crawford i hovedrollerne. Han lavede også en slags uofficiel efterfølger til den film med Hush... Hush, Sweet Charlotte, igen med Bette Davis, hvor hun denne gang spillede overfor Olivia de Havilland.

Ligesom Sam Peckinpah og John Ford brugte Aldrich ofte de samme skuespillere i mange af sine film, og The Dirty Dozen / Det Beskidte Dusin er ingen undtagelse. Der er roller til George Kennedy, Charles Bronson, Ralph Meeker og Ernest Borgnine – alle skuespillere som havde arbejdet sammen med Aldrich mange gange tidligere og senere et par ekstra gange. The Dirty Dozen er et af hovedværkerne i hans karriere og er en glimrende introduktion til en instruktør, der desværre er en smule glemt i dag.

Året er 1944, et par måneder før D-dag. Major Reisman (Lee Marvin) får tildelt opgaven at optræne en lille specialenhed af straffefanger, der skal gå bag fjendens linjer og angribe et fransk slot, der bliver brugt af tyske officerer som et rekreationssted. Han får tildelt en flok psykopater, voldtægtsforbrydere og mordere (blandt andet Telly Savalas, John Cassavetes, Charles Bronson og Trini Lopez) og må nu forsøge at få dem til at makke ret og blive til ordentlige soldater - og samtidig prøve på at holde sig selv i live.

1960'ernes ensemblefilm

Det ville være oplagt at sige om denne film: They just don't make 'em like this anymore! - så det gør jeg. I 1960'erne blev der lavet mange ensemble-film, hvor de flotte og spækkede rollelister kunne få biografgængernes tænder til at løbe i vand og hvor der i hvert fald var én skuespiller, som man bare skulle se i disse film. Dette var en god gimmick som ofte resulterede i fødte klassikere (The Magnificent Seven, The Great Escape, The Flight of the Phoenix og Battle of Britain), hvor veteran-instruktører som Robert Aldrich, John Sturges og Guy Hamilton kunne vise deres professionalisme og hvor publikum ikke bare fik én stjerne for pengene, men mange.

Fra Soldaterkammerater til blodig krig

The Dirty Dozen varer ca. 2 ½ time og er ikke ét sekund for lang. Når man ser den første gang vil skiftet fra munter Soldaterkammerater-film til mørk og brutal krigsfilm måske virke en smule abrupt, men når man ser den igen, vil idéen med denne opdeling af filmen gå op for en: Det er nødvendigt at lave filmen på denne måde, så man lærer soldaterne/forbryderne ordentligt at kende, og slutsekvensen på chateauet vil derfor virke endnu mere voldsom og hård at komme igennem. The Dirty Dozen er baseret på en roman af E. M. Nathanson, der havde bygget sin historie over en myte fra Anden Verdenskrig om en enhed af straffefanger, der blev sendt på en mission bag fjendens linjer. I en af dokumentarerne i ekstramaterialet får man den sande historie at vide om hvad der lå til grund for denne myte, og man hører historien fra de overlevende soldaters munde.

Cassavetes vs. Marvin

Skuespillerne i denne film er en who's who fra det gamle Hollywood fra før verden gik af lave: Lee Marvin, Charles Bronson, Ernest Borgnine, Robert Ryan, George Kennedy, John Cassavetes og jeg kunne blive ved. John Cassavetes, der nok er mest kendt for sine triumfer som instruktør, giver en kraftpræstation, der også resulterede i en Oscar for Bedste Mandlige Birolle. Han brænder igennem lærredet i alle sine scener og lever godt op til den bundsolide og stærke præstation af Lee Marvin, der ikke behøvede så meget research til rollen. Han var nemlig gammel marinesoldat.

Flot skuespil af alle

Charles Bronson, der medvirkede i adskillige klassikere i 1960'erne (Once Upon a Time in the West, The Magnificent Seven, The Great Escape og denne film) gør det også glimrende på sin sædvanlige neddæmpede facon, som han blev berømt for. Resten af rollelisten bliver udfyldt af velkendte ansigter som Clint Walker, George Kennedy, Jim Brown, Robert Ryan, Ernest Borgnine, Telly Savalas, Richard Jaeckel og ikke mindst Donald Sutherland i sin gennembrudsfilm. Disse skuespillere udfylder alle deres roller til perfektion, og det er en fryd at se på deres samspil.

Efterspil: Fortsættelser og legetøjssoldater

The Dirty Dozen-historien slutter ikke med denne film: Lee Marvin, Ernest Borgnine og Richard Jaeckel blev genforenet godt og vel 20 år senere i 1985 i tv-filmen The Dirty Dozen: The Next Mission, der også foregår i 1944. I 1987-88 blev der produceret endnu to tv-efterfølgere, The Dirty Dozen: The Deadly Mission og The Dirty Dozen: The Fatal Mission. Denne gang med Telly Savalas som en major, der skal optræne en flok straffefanger til nogle farlige missioner. Han spiller ikke samme person som i den oprindelige film, men Borgnine gentager stadig sin rolle fra originalen. Joe Dantes Small Soldiers (1998) genforenede også nogle af skuespillerne fra The Dirty Dozen, idet Ernest Borgnine, Clint Walker, George Kennedy og Jim Brown lagde stemme til legetøjssoldaterne.

Bundlinien

Robert Aldrich døde i 1983 og efterlod sig en meget bred vifte af film. Hvis man skulle tage en af hans film, der virkelig karakteriserede hvad han stod for, ville valget højst sandsynligt falde på The Dirty Dozen. Det er en film om mandsmod og styrke, der også har et klart budskab under overfladen – krig er helvede! Som man får at vide på en af featuretterne ville Aldrich højst sandsynligt have været blevet nomineret til en Oscar for denne film, hvis han ikke havde inkluderet scenen med afro-amerikaneren Jim Brown og håndgranaterne henimod slutningen af filmen.

Aldrich nægtede at klippe denne scene ud, da det ville have gået imod hans intentioner med filmen, og han var heller ikke interesseret i at vinde Oscars. Hvis man har lyst til at se flere Aldrich-film, så kan The Flight of The Phoenix (med James Stewart og George Kennedy) og The Emperor of the North (med Lee Marvin og Ernest Borgnine) varmt anbefales.

_________________
How does it feel to have a wacko for a son?

** Sete film 2014 / 2015 / 2016 / 2017 / 2018 **


Top
   
Indlæg: fre mar 30, 2018 19:03 
Offline
Brugeravatar

Tilmeldt: lør sep 20, 2003 12:21
Indlæg: 4547
Geografisk sted: Østerbro
:D :thumb:

_________________
Min filmsamling


Top
   
Indlæg: lør apr 28, 2018 20:47 
Offline
Brugeravatar

Tilmeldt: lør apr 12, 2003 1:01
Indlæg: 12217
Geografisk sted: Miskatonic University
Billede

The Nanny (Holt, 1965)

:starfull: :starfull: :starfull: :starfull: :starempty: :starempty:

Glimrende lille psyko-thriller fra Hammer Films med Bette Davis i "hendes ældre dame laver horror"-fase.

William Dix, der spiller drengen fra Helvede (eller er han?), spiller virkelig godt og det samme gør den altid søde Pamela Franklin i en mindre rolle.

Bette Davis stjæler dog som sædvanlig filmen og hun er meget effektiv i rollen som den søde og omsorgsfulde barnepige, der bare vil det bedste for alle i den lille familie. Eller vil hun?

_________________
How does it feel to have a wacko for a son?

** Sete film 2014 / 2015 / 2016 / 2017 / 2018 **


Top
   
Indlæg: lør apr 28, 2018 21:43 
Offline
Brugeravatar

Tilmeldt: fre nov 06, 2009 20:47
Indlæg: 4161
Geografisk sted: Sunny Hill
#reviews2018
Billede
2001: A Space Odyssey
(Stanley Kubrick, 1968)

Der er mange gode ting at sige om denne film i så mange lag. Alle ting går bare i et højere niveau af filmskabelse. Kubrick var en udforsker og pioner, og jeg elsker hans film. Det mest ekstraordinære er efter 50 år, står filmen alligevel helt perfekt på alle mulige måder. Men den er stadig langsom og tager lang tid at komme igennem.

:starfull: :starfull: :starfull: :starfull: :starfull:

_________________
Billede
ÅRETS FILM 2017 | Film jeg har set i 2018 + 2012-2017 m.f. | Billede


Top
   
Indlæg: tors maj 03, 2018 10:28 
Offline
Site Admin
Brugeravatar

Tilmeldt: ons dec 31, 2003 13:16
Indlæg: 7043
:notworthy: Altid godt med lidt praise til Kubrick!

_________________
- Jacob Billede
"I think she's bipolar, or lactose intolerant, one of the two."


Top
   
Indlæg: man jul 09, 2018 16:36 
Offline
Brugeravatar

Tilmeldt: fre nov 06, 2009 20:47
Indlæg: 4161
Geografisk sted: Sunny Hill
#reviews2018
Billede
The St. Valentine’s Day Massacre (Roger Corman, 1967)

Interessant gangsterfilm af Roger Corman, inden han blev konge af "just-under" Million Dollar B-movie og skyde en 3-4 ugers optagelser som producent. Og bemærkelsesværdigt at se, at han allerede havde samme koncept i tankerne, da han filmede denne med de mange forskellige og store set, som der blev brugt. Corman gør et godt stykke arbejde og en film som burde ses af enhver fan.

:starfull: :starfull: :starfull: :starfull: :starempty:

_________________
Billede
ÅRETS FILM 2017 | Film jeg har set i 2018 + 2012-2017 m.f. | Billede


Top
   
Vis indlæg fra foregående:  Sorter efter  
Skriv nyt emne  Svar på emne  [ 23 indlæg ]  Gå til side Foregående 1 2

Alle tider er UTC+02:00


Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen og 2 gæster


Du kan ikke skrive nye emner
Du kan ikke besvare emner
Du kan ikke redigere dine indlæg
Du kan ikke slette dine indlæg

Søg efter:
Gå til:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Danish translation & support by Olympus DK Team